|
 |
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
| Kino, DVD, TV, Muzyka krytyka filmów i muzyki, co warto obejrzeć i posłuchać, dyskusja, opinie, |

09-06-10, 21:47
|
|
|
Junior Member
|
Polskie filmy
A co powiecie o polskich produkcjach. Mam fazę na nasze filmy i zacząłem oglądać także te nowsze. Nie mam na myśli tych pustych kinowych komedii - dla kogo to kręcone? Dla babek? Ale wracając w zeszłym tygodniu łyknąłem Galerianki, Rewers, Ogórd Luizy, Żurek, Nóż w wodzie i najbardziej młodzieżowy Wszystko co kocham. Powiem tak czemu, nie ma czy to w kinie czy w tv naszych filmów, tych mniej znanych? Cieszę się, że coś ruszyło się w wypożyczalniach vod, głównie w nvod dali kilka naprawdę dobrych filmów. Szkoda,naprawdę szkoda bo to całkiem inne kino.
|
|
|
 |
Polskie filmy |
 |
09-06-10, 21:47
|
#1,5
|
|
Ślicznotka
Otrzymanych podziękowań: 89
|
Polskie filmy
|
|
|
11-06-10, 21:46
|
|
|
Po prostu lilka
|
Odp: Polskie filmy
Z ręką na sercu mogę Ci jeszcze polecić Afonię i pszczoły.
Wydaje mi się, że w przypadku polskich produkcji można zaobserwować pewną zależność- im bardziej się o danym filmie trąbi w mediach, na siłę próbując zareklamować jako wybitne dzieło, tym bardziej obraz rozczarowuje.
Produkcje niszowe, w których grają nieznani aktorzy nie mają niestety siły przebicia. Właściciele kin nie zaryzykują seansów filmów pozbawionych głośnej reklamy z prostej przyczyny- po co cieszyć zmysły koneserów, którzy nie zapełnią całej sali kina, skoro można puścić kilak seansów przesłodzonej komedii, na którą ludzie pchają się drzwiami i oknami.
Niestety kicz jest w modzie. Płytkie dialogi, beznadziejnie szczęśliwe zakończenia, wojna płci w której każdy chce komuś dowalić to najprostsza rozrywka, która w tych czasach dobrze się sprzedaje. Jest w tym także wina zwykłego widza, który pragnie odskoczni od przytłaczających go obowiązków od rzeczywistości tak różnej od własnych wyobrażeń. W dużej mierze kino stało się rozrywką- prosty przekaz, który nie zmusza do myślenia. Coraz bardziej przypomina szalenie popularne w minionym stuleciu disco polo, takie tandetne, ogłupiające, ale mało jest osób, które nie znają słów chociażby jednej jego piosenki.
|
|
|
15-06-10, 09:56
|
|
|
..::Global sDcv Mod::..
|
Cytat:
|
Jednak z największym sentymentem oglądam filmy z Janem Himilsbachem oraz Zdzisławem Maklakiewiczem.Fantastyczny duet z przeogromnym poczuciem humoru.W ich dorobku można wymieniać bardzo wiele filmów i wiele ich ról epizodycznych .
|
Ostatnio TVP Kultura nadawała film "Wniębowzięci" właśnie z wymienionym duetem, warto było sobie przypomnieć i obejrzeć po raz kolejny
|
|
|
12-08-10, 21:01
|
|
|
Member
Rozdane podziękowania: 36
|
A ja ostatnio obejrzałem film Jerzego Stuhra pt. "Duże Zwierzę", stworzony na podstawie scenariusza Krzysztofa Kieślowskiego. Film ten przedstawia historię małżeństwa, które pewnego dnia przed swoim domem znajduje... wielbłąda. Z czasem przyzwyczajają się do zwierzęcia, lecz mieszkańcy miasta oponują przed jego dalszym pobytem, uzasadniając swe obawy odchodami zwierzęcia, rozpraszaniem dzieci w szkole i podejrzeniem o afrykańskie choroby. Na wielbłądzie również chcą zrobić interes fotograf, reżyser reklamy i straż pożarna, która chce wykorzystać wielbłąda jako fant na loterii, w której wygraną jest samochód FIAT. Pan Sawicki jest jednak nieprzekupny i konsekwentny w swojej decyzji.
Polecam film każdemu, kto ceni sobie kino ambitne i kreacje pana Stuhra ;-)
Ostatnio edytowane przez Nordbard ; 13-08-10 o 19:02
|
|
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|