produkcja: Polska
gatunek: Dokumentalny
data premiery: 2001-09-28 (Polska)
reżyseria: Sylwester Latkowski
scenariusz: Sylwester Latkowski
zdjęcia: Tomasz Tupolski , Igor Grątkowski
muzyka: DJ Volt , Lasscah
czas trwania: 77
OPIS:
Dokument o polskim hip hopie, grafficiarzach i b-boy'ów. Nie jest to jednak tzw. film muzyczny, tylko ważny dokument socjologiczny. Z wypowiedzi bohaterów filmu wyłaniają się bowiem ich poglądy na życie i krytyczny stosunek do dzisiejszej rzeczywistości społecznej. Stosunek, który wydaje się reprezentatywną postawą wielkomiejskiej młodzieży wywodzącej się z ubogich rodzin zamieszkujących blokowiska i stare kamienice Warszawy, Trójmiasta, Poznania czy Krakowa.
Produkcja: Polska / Gatunek: Dokument fabularyzowany
Data premiery: 2001-09-28 (Polska)
Reżyseria Sylwester Latkowski / Scenariusz Sylwester Latkowski
Zdjęcia Tomasz Tupolski, Igor Grątkowski / Muzyka DJ Volt, Lasscah
Czas trwania: 77 minut
Obsada:
Ascetoholix
Aśka
DJ Volt
Eldo
Fisz
Grammatik
Paktofonika
Peja
Prezes
Fenomen: oni sami
Opis:
Blokersi to film o polskiej kulturze hip hopowej. Opowiada o młodych ludziach z wielkomiejskich blokowisk, o tym jak żyją, jaka jest dzisiaj ulica w Polsce. poza raperami są tu grafficiarze, break dance'owcy i ludzie związani z kulturą hip hopu...
"Blokersi" to film o polskiej kulturze hip hopowej. Opowiada o młodych ludziach z wielkomiejskich blokowisk, o tym jak żyją, jaka jest dzisiaj ulica w Polsce. Poza raperami są tu grafficiarze, break dance`owcy i ludzie związani z kulturą hip hopu. Prawdopodobnie po raz pierwszy wiele osób zobaczy, czym jest w naszym kraju kultura hip hopu, kto w niej żyje i kto ją tworzy.
"Akcja mojego filmu rozgrywa się w kręgu kultury hip hopu, ale nie jest to film o hip hopie. Blokersi będą w pewnym sensie kontynuacją mojego ostatniego filmu To my, rugbiści. Tym razem opowiadam o innej drodze wyjścia z bloków. Tam sposobem był sport, tu jest hip hop. Dla wielu osób hip hop jest subkulturą patologiczną. Chcę zaprzeczyć stereotypom i dlatego pokażę po prostu ludzi, którzy to robią. Dla mnie to otoczenie jest patologiczne, co widać w moim filmie, a nie oni" - mówi o swym filmie reżyser Sylwester Latkowski.
Tytuł filmu jest prowokacją. W subkulturze hip hopowej określenie "blokers" ma znaczenie pejoratywne. Według ludzi z tego kręgu, sposobu bycia nie można definiować poprzez miejsce zamieszkania.
Film o polskiej kulturze hip hopowej. Opowiada o młodych ludziach z wielkomiejskich blokowisk, o tym jak żyją, jaka jest dzisiajulica w Polsce. Poza raperami są tu grafficiarze, break dance'owcy i ludzie związani z kulturą hip hopu. Prawdopodobnie po raz pierwszy wiele osób zobaczy czym jest w naszym kraju kultura hip hopu, kto w niej żyje i kto ją tworzy. Nic dodać, nic ująć.
Reżyseria: Sylwester Latkowski
Scenariusz: Sylwester Latkowski
Produkcja: Polska
Gatunek: Dokumentalny
Data Premiery: 2001-09-28(Polska)
Blokersi to film o polskiej kulturze hip hopowej. Opowiada o młodych ludziach z wielkomiejskich blokowisk, o tym jak żyją, jaka jest dzisiaj ulica w Polsce. poza raperami są tu grafficiarze, break dance'owcy i ludzie związani z kulturą hip hopu.
gatunek: dokumentalny
produkcja: Polska
premiera: 28 września 2001
reżyseria: Sylwester Latkowski
scenariusz: Sylwester Latkowski
OPIS: "Blokersi" to film o polskiej kulturze hip hopowej. Opowiada o młodych ludziach z wielkomiejskich blokowisk, o tym jak żyją, jaka jest dzisiaj ulica w Polsce. Poza raperami są tu grafficiarze, break dance`owcy i ludzie związani z kulturą hip hopu.
OPIS:
"Blokersi" to film o polskiej kulturze hip hopowej. Opowiada o młodych ludziach z wielkomiejskich blokowisk, o tym jak żyją, jaka jest dzisiaj ulica w Polsce. Poza raperami są tu grafficiarze, break dance`owcy i ludzie związani z kulturą hip hopu. Prawdopodobnie po raz pierwszy wiele osób zobaczy, czym jest w naszym kraju kultura hip hopu, kto w niej żyje i kto ją tworzy.
"Akcja mojego filmu rozgrywa się w kręgu kultury hip hopu, ale nie jest to film o hip hopie. Blokersi będą w pewnym sensie kontynuacją mojego ostatniego filmu To my, rugbiści. Tym razem opowiadam o innej drodze wyjścia z bloków. Tam sposobem był sport, tu jest hip hop. Dla wielu osób hip hop jest subkulturą patologiczną. Chcę zaprzeczyć stereotypom i dlatego pokażę po prostu ludzi, którzy to robią. Dla mnie to otoczenie jest patologiczne, co widać w moim filmie, a nie oni" - mówi o swym filmie reżyser Sylwester Latkowski.
Tytuł filmu jest prowokacją. W subkulturze hip hopowej określenie "blokers" ma znaczenie pejoratywne. Według ludzi z tego kręgu, sposobu bycia nie można definiować poprzez miejsce zamieszkania.
Blokersi to film o polskiej kulturze hip hopowej. Opowiada o młodych ludziach z wielkomiejskich blokowisk, o tym jak żyją, jaka jest dzisiaj ulica w Polsce. poza raperami są tu grafficiarze, break dance\'owcy i ludzie związani z kulturą hip hopu.
Witaj na Sdcv.pl! - Najlepszym forum komputerowym! Zarejestruj się, a gdy tylko aktywujesz swoje konto, będziesz miał(a) pełny dostęp do zawartości forum!
Nowe znajomości i ciekawe dyskusje, są na wyciągnięcie ręki !