|
 |
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
| Linux & Mac instalacja, pomoc, oprogramowanie |

|
|
01-01-10, 15:01
|
|
|
Trial Member
|
Ubuntu 9.10
Mam parę pytań dotyczących Ubuntu 9.10. Mam zamiar przesiąść się z Windowsa na Ubuntu. Chciałbym zaznaczyć, że po raz pierwszy będę miał styczność z Linuxem.
Po pierwsze chciałbym wiedzieć, czy warto przenosić się na Linuxa. Wiem, że trzeba samemu się przekonać czy ten system komuś pasuje czy nie, ale ja chcę spróbować czegoś nowego.
Komputer ma mi służyć do:
- słuchania muzyki,
- oglądania filmów,
- tworzenia i przeglądania grafiki (przede wszystkim Corel i Gimp),
- internet,
- komunikatory typu gadu-gadu,
- programowanie,
- tworzenie stron www,
- gry (wiem jakie działają przez program wine - jedynym problemem może być FM? [jedyna gra, której nie ma w wine, a chcę ją koniecznie mieć])
Mój komputer:
AMD Athlon 64 X2 5600+,
2gb ram,
zintegrowana karta graficzna gf 7025,
Asus M2N-CM DVI
Czy są jakieś problemy ze znalezieniem sterowników do podzespołów komputera, działających na Ubuntu?
Czy Ubuntu jest na początek dobrym rozwiązaniem, czy są jakieś problemy z instalacją Linuxa? Dużo różni się od instalacji Windows XP? Czy Linux (Ubuntu) jest bardzo trudny w obsłudze?
Na początek to tyle pytań, proszę o odpowiedź.
|
|
|
 |
Ubuntu 9.10 |
 |
01-01-10, 15:01
|
#1,5
|
|
Ślicznotka
Otrzymanych podziękowań: 89
|
Ubuntu 9.10
|
|
|
02-01-10, 08:36
|
|
|
Senior Member
Rozdane podziękowania: 18
|
Odp: Ubuntu 9.10
NIe bede pisal ze ubuntu jest zajefajny (choc jest:P ) bo to moje osobiste zdanie ;windowsa juz od dawna nie uzywam.
Odpowiem w miare krotko na twoje pytania.
Filmy i muzyka - bez problemu wersja 9.10 sama pobrala mi kodeki (9.04 trza bylo sie troche pobawic)
Co do grafiki wiem ze w standardzie jest gimp :) Korel pewnie poleci na wine jak fotoshop dzialal :P
W repo (doddaj/usun :P ) sa tez programy do tworzenia stron www ale na ich temat nie bede sie wypowiadal bo nie uzywam
Standardowa przegladarka www to firefox mozesz se zainstalowac inna np opere
Komunikator to kadu praktycznie kopia gg :) tez w repo od wersji 9.10
Jezeli idzie o gre FM to nie wiem co to za gra :P chyba ze chodzi Ci o football managera to PES FM 2010 chodzi na wersji beta wine (wiem bo mam)
Nvidia jak i ATI sa w 100% wspierane choc starsze karty ATI nie sa wspierane w nowszej wersji x-ów ale gdzies w necie jest rozwiazanie
Ogolnie do kazdej rzeczy w PC znalazlo mi sterowniki ,no na lapie musialem pomeczyc sie z wifi ale to laptop :P
MOzesz narazie odpalic sobie ubuntu z CD albo zainstalowac na windowsie choc wiadomo jak emulowany bedzie chodzic i wiekszosci sterow Ci nie znajdzie bo winshit mu nie bedzie w tym pomagal jak to ujme :)
Podsumowujac jest to dobry system na poczatek instalacja to zaledwie 5 krokow i to po polsku jak i cały system.
Jak bys miał jakies problemy to moge pomoc choc nie mowie ze jestem znawca (bo pewnie pojecia nie mam o wiekszosci) to juz od paru edycji jestem z ubu:P
|
|
|
03-01-10, 19:35
|
|
|
Trial Member
|
Dzięki za odpowiedzi zainstalowałem najnowsze Ubuntu, działa bardzo dobrze. Ale mam do was jedno pytanie, trochę kombinowałem z wine i zainstalowałem tam DirectX 9.0c według tego poradnika: Blog o Linux Ubuntu: Instalacja DirectX 9.0c w Wine. Ale teraz uznałem, że lepiej jak nie będę nic w wine zmieniał i chciałbym wszystkie windowsowskie rzeczy usunąć (oprócz DirectX zainstalowałem też .NetFramework 2.0). Przez to nie działają mi dwa ważne programy. Napiszcie mi jak to zrobić, jeżeli mam usunąć całe wine to napiszcie mi jak usunąć i zainstalować od nowa. Pozdrawiam
|
|
|
03-01-10, 23:28
|
|
|
Senior Member
|
By wywalic wine calkowicie odpalasz albo Centrum oprogramowania ubuntu i wywalasz z tamtad wine ,potem wchodzisz do swojego katalogu (katalog domowy) z menu na gorze wybierasz Widok -> wyswietlanie ukrytych plikow i szukasz w sowim katalogu folderu .wine dzieki temu usuniesz wszystkie ustawienia i programy jakie byly zainstalowane Mozesz tez wywalic wine przez repo System -> administracja -> Menedzer pakietow synaptic ale folder i tak muysisz sam wywalic :P
Do instalowania polecam Winetricks i Wine-doors (nie pamietam ktore dzialalo u mnie) automatycznie instalują zamknięte oprogramowanie przeznaczone dla windows.
zainstaluj se tez program ubuntu tweak przyda sie w necie znajdziesz instrukcje
Milej zabawy :P
Ostatnio edytowane przez Szuwax88 ; 03-01-10 o 23:31
|
|
|
05-01-10, 00:07
|
|
|
Senior Member
|
jedne wersje wine obsluguja inne programy a inne wersje ich nie obsluguja.Radze zainstalowac wine w wersjii beta na niej mi wsio latalo i poszukac jak zainstlowac wine-doors albo winetrick pod te wersje :) moze te programy sa w repo nie wiem nie zerkalem sprawdz:):)
oficjalna strona wine WineHQ - Run Windows applications on Linux, BSD, Solaris and Mac OS X a tam co jest potrzebne by obslugiwac niektore programy,oczywiscie programow jest o wiele wiecej to sa programy ktore na 100% powinny latac :) :):)
|
|
|
08-01-10, 14:49
|
|
|
Trial Member
|
Potrzebuję programu, dzięki któremu będę mógł zamontować obraz .iso, .bin, .mdf itp. Wiem, że istnieje metoda robienia tego przez konsolę, ale u mnie to nie działa. Potrzeba mi odpowiednik windowsowskiego daemona/alkohola 52%. Jeśli nie istnieje taki program to proszę o dokładne wyjaśnienie jak zrobić to poprzez konsolę.
Po zrobieniu przez konsole pojawia mi się takie coś:
A w folderze media/obraz nie pojawia mi się nic
Ostatnio edytowane przez Ruus ; 08-01-10 o 19:08
|
|
|
09-01-10, 00:24
|
|
|
Senior Member
|
Do iso masz program w /dodaj/usun (centrum oprogramowania) wpisz tylko iso mount a znajdziesz (bedzie montowal wiecej formatow nie tylko iso) . Format bin/cue trza przekonwertowac na iso trwa to pare chwil .Zainstaluj sobie z konsoli albo z repo (jak wolisz) program bhunk(do konwersji :) ) a instrukcje obslugi znajdziesz na pierwszej lepszej stronie :) Jak dobrze pamietam byl tez program bintoiso ale pewny nie jestem :)
|
|
|
|
Szuwax88 otrzymał podziękowania za ten przydatny post od:
|
|
09-01-10, 20:03
|
|
|
Trial Member
|
Szuwax88 dziękuję Ci za wszelką pomoc z Ubuntu.
Jak uruchomić grę w Ubuntu z wirtualnym pulpitem, znalazłem poradnik, jak uruchomić FM'a 10 na Ubuntu, ale tam jest tak napisane:
Więc jak włączyć wirtualny pulpit?
|
|
|
11-01-10, 00:26
|
|
|
Senior Member
|
No a ten FM 10 to wkoncu co ?? Bo nadal nie wiem o co dokladnie chodzi (jak i inni pewnie):) jezeli football managera to orginalka mi bez problemu poszla tylko w wine ustawilem sobie odpalanie w okienku.
|
|
|
11-01-10, 13:28
|
|
|
Trial Member
|
Cytat:
Napisał Szuwax88
No a ten FM 10 to wkoncu co ?? Bo nadal nie wiem o co dokladnie chodzi (jak i inni pewnie):) jezeli football managera to orginalka mi bez problemu poszla tylko w wine ustawilem sobie odpalanie w okienku.
|
Tak chodzi mi o Football Managera 2010. A gdzie w Wine jest ta opcja odpalania w okienku?
|
|
|
15-01-10, 00:26
|
|
|
Senior Member
|
Mysle ze chodzi o to :P system -> administracja -> monitor systemu albo latwiej alt + F2 i wpisz gnome-system-monitor i cos masz nie tak bo jak wylaczas fm to caly proces powinien sie zamknac:P
|
|
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|