|
 |
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
| Polityka i społeczność rozmowy na tematy polityczne, wymiana zdań, dyskusje |

|
|
27-01-08, 23:05
|
|
|
XXX Guardian
|
Odp: Abonament RTV
Abonament nie jest wcale parodią, publiczne media nie są też aż tak nasycone reklamami jak inne, i dlatego abonament telewizyjny jest dla nich tak ważny. Na Polskie realia nie jest on wcale taki znowu duży. Dla porównania dodam że abonament w Wielkiej Brytanii kosztuje 135,50 funtów na rok a niepłacenie go grozi wysokimi grzywnami - 1,000 funtów. Do ścigania nieplaconcych abonentów służą specjalne grupy ludzi, prowadzący dochodzenia w tych sprawach (osobiście miałem do czynienia z taką osobą), mają oni specjalne urządzenia, którymi mogą sprawdzać z zewnątrz czy ktoś ogląda televizje bez abonamentu. Zarzucają też skrzynki pocztowe coraz to innymi pogróżkami o wysokich karach. po otrzymaniu kilku takich listów do mieszkania przychodzi pracownik aby sprawdzić czy w domu są jakieś urządzenia odbiorcze i czy zostały złamane przepisy. TV licensing Company przechwala się że wyłapuje miesięcznie kilkadziesiąt tysięcy przypadków nielegalnych użytkowników. W Polsce nie spotkałem się z aż taką zawziętością w ściganiu obywateli. Inne są w naszym kraju realia, ludzie są biedniejsi i pewnie tak nie mieli by z czego płacic tych kar. Swego czasu słyszałem też, że miał powstać projekt o dobrowolnym płaceniu abonamentu w Polsce. Niewiem jak sytuacja wygląda na chwilę obecną.
|
|
|
29-01-08, 20:35
|
|
|
Junior Member
|
kodowanie i abonament
Jaki problem techniczny ?!Polsat Cyfrowy, Cyfra+ mogą kodować . Pozostałe stacje nie publiczne egzystują i mają się dobrze. Za co mam płacić ja i inny obywatel TV publicznej za stado reklam i bajońskie sumy na płace jej pracowników i mierną treśc programową.
Nasuwa się jedno pytanie, obywatel który nie korzysta z jakiejś usługi - musi za nią płacić?- to jest sprawiedliwie.
Reasumując problem:
Niezaradność i brak rzekomych środków technicznych unieumożliwiających wprowadzenie kodowania przez TV publiczną jest celowym zamierzeniem - bo każdy musi zapłacić chce czy nie chce ,wiąże się to tylko z większym wpływem pieniężnym.
Ostatnio edytowane przez list ; 29-01-08 o 20:37
Powód: zmiana tytułu
|
|
|
01-03-08, 12:54
|
|
|
Trial Member
|
Cytat:
Napisał zisk
Abonament nie jest wcale parodią, publiczne media nie są też aż tak nasycone reklamami jak inne, i dlatego abonament telewizyjny jest dla nich tak ważny. Na Polskie realia nie jest on wcale taki znowu duży. Dla porównania dodam że abonament w Wielkiej Brytanii kosztuje 135,50 funtów na rok a niepłacenie go grozi wysokimi grzywnami - 1,000 funtów. Do ścigania nieplaconcych abonentów służą specjalne grupy ludzi, prowadzący dochodzenia w tych sprawach (osobiście miałem do czynienia z taką osobą), mają oni specjalne urządzenia, którymi mogą sprawdzać z zewnątrz czy ktoś ogląda televizje bez abonamentu. Zarzucają też skrzynki pocztowe coraz to innymi pogróżkami o wysokich karach. po otrzymaniu kilku takich listów do mieszkania przychodzi pracownik aby sprawdzić czy w domu są jakieś urządzenia odbiorcze i czy zostały złamane przepisy. TV licensing Company przechwala się że wyłapuje miesięcznie kilkadziesiąt tysięcy przypadków nielegalnych użytkowników. W Polsce nie spotkałem się z aż taką zawziętością w ściganiu obywateli. Inne są w naszym kraju realia, ludzie są biedniejsi i pewnie tak nie mieli by z czego płacic tych kar. Swego czasu słyszałem też, że miał powstać projekt o dobrowolnym płaceniu abonamentu w Polsce. Nie wiem jak sytuacja wygląda na chwilę obecną.
|
Telewizja kradnie pieniądze od nas.
1. Jeśli jest publiczna to dlaczego nie mogę oglądać tvp sport i kultura przez zwykłą antenę?
2. Dlaczego pracownicy tvp jak np. towarzysz Lis zarabiają po kilkaset tysięcy?
3. Czemu tvp wydaje pieniądze w sposób całkowicie nie kontrolowany, dzięki czemu wiele niepotrzebnych osób wzbogaca się?
4. Dlaczego jesteśmy zmuszeni utrzymywać Korzeniowskiego pajaca i jego lekką atletykę (zwłaszcza ten jego chód to najbardziej popularny sport w Polsce) oraz itvp które głównie nie działa?
Teraz najważniejsze pytanie/zarzut
5. Dlaczego mam płacić abonament tylko dlatego, że w domu mam telewizor, a tv nie oglądam?!
Na podstawie powyższych punktów widać jednak, że abonament to co najmniej parodia, żeby nie użyć słowa kradzież, oszustwo, naciągactwo itp. itd.
Jest oczywiście tylko kwestią czasu, kiedy i u nas wprowadzą nowy urząd do spraw opłat za telewizję, bo przecież będzie to okazja do stworzenia kolejnych stołków i tysięcy urzędników.
I tym jakże optymistycznym akcentem kończę oraz pozdrawiam.
|
|
|
03-03-08, 22:24
|
|
|
Trial Member
|
Cytat:
Napisał slimak
Jeżeli, więc nie mam w domu telewizora, ale oglądam program telewizyjny na komputerze, to nie muszę płacić abonamentu?
|
Zgodnie z ustawą dokładnie tak, bo abonament płacisz za odbiornik. Przez słowo odbiornik rozumie się zaś radio lub telewizor.
|
|
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|