[Rewelacyjna dieta - Zrzuć zbędne kg!]

Wróć   Forum komputerowe > HydePark > Polityka i społeczność

Polityka i społeczność rozmowy na tematy polityczne, wymiana zdań, dyskusje

Odpowiedz

LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 27-01-08, 21:28   #1
Junior Member

Rozdane podziękowania: 0
Podziękowano mu 1 razy
Siła reputacji: 16
Reputacja: 6
Domyślnie Abonament RTV

W czasch komuny wymysłem uwczesnych władz było płacenie abonamentu za posiadanie odbiornika radiowego lu telewizyjnego.
Jakie jest Wasze zdanie odnosnie tej opłaty w świele teraźniejszości?
list jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Abonament RTV
stare 27-01-08, 21:28   #1,5
Pani Kontekstowa
Ślicznotka

Zarejestrowana: Jun 2007
Podziękowała: 15
Otrzymanych podziękowań: 89
Siła reputacji: 10
Punkty reputacji: 205
Domyślnie Abonament RTV

Pani Kontekstowa jest teraz aktywna  
stare 27-01-08, 22:38   #2
Junior Member

Rozdane podziękowania: 1
Podziękowano mu 0 razy
Reputacja: 55
Domyślnie Odp: Abonament RTV

Moim zdaniem to parodia,płacić za abonament jak i tak telewizja i radio żyje w dużej mierze z reklam i to bardzo dochodowych.
pitbea jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 27-01-08, 23:05   #3
XXX Guardian

Rozdane podziękowania: 33
Podziękowano mu 236 razy
Siła reputacji: 100
Reputacja: 801

Awards Showcase

Abonament nie jest wcale parodią, publiczne media nie są też aż tak nasycone reklamami jak inne, i dlatego abonament telewizyjny jest dla nich tak ważny. Na Polskie realia nie jest on wcale taki znowu duży. Dla porównania dodam że abonament w Wielkiej Brytanii kosztuje 135,50 funtów na rok a niepłacenie go grozi wysokimi grzywnami - 1,000 funtów. Do ścigania nieplaconcych abonentów służą specjalne grupy ludzi, prowadzący dochodzenia w tych sprawach (osobiście miałem do czynienia z taką osobą), mają oni specjalne urządzenia, którymi mogą sprawdzać z zewnątrz czy ktoś ogląda televizje bez abonamentu. Zarzucają też skrzynki pocztowe coraz to innymi pogróżkami o wysokich karach. po otrzymaniu kilku takich listów do mieszkania przychodzi pracownik aby sprawdzić czy w domu są jakieś urządzenia odbiorcze i czy zostały złamane przepisy. TV licensing Company przechwala się że wyłapuje miesięcznie kilkadziesiąt tysięcy przypadków nielegalnych użytkowników. W Polsce nie spotkałem się z aż taką zawziętością w ściganiu obywateli. Inne są w naszym kraju realia, ludzie są biedniejsi i pewnie tak nie mieli by z czego płacic tych kar. Swego czasu słyszałem też, że miał powstać projekt o dobrowolnym płaceniu abonamentu w Polsce. Niewiem jak sytuacja wygląda na chwilę obecną.
zisk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-01-08, 10:38   #4
..::sDcv Mod::..

Rozdane podziękowania: 17
Podziękowano mu 74 razy
Siła reputacji: 91
Reputacja: 247

Awards Showcase

Opłata za abonament to są jakieś jaja, płacimy tyle kasy, a w TV nic nie ma!
ja i tak najcześciej oglądam Internet TV (jest tam wszysko, a przede wszystkim tyle sportu, gdzie w żadnej TV nawet płątnej nie ma)
Filmy są z przed kilku i kilkunastu lat, sport... to raczej tam go nie uraczymy!
Jest to tylko okradanie ludzi!
mr_shark jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-01-08, 18:58   #5
Trial Member

Podziękowano mu 0 razy
Siła reputacji: 0
Reputacja: 5

Dość dziwne pytanie,
Może tak zapytać się w jakich krajach nie płaci się abonamentu za TV?
W Holandii, Słowenii i Niemczech płaci się na 100% wiem, bo płaciłem ale płaciłem za sygnał a nie za odbiorniki.
Dla info. abonament nie jest wymysłem komunistów.
norbasnl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-01-08, 21:57   #6
Junior Member

Podziękowano mu 1 razy
Domyślnie Kodowanie

W dobie elektroniki czy musimy mieć narzucane globalne trendy:że w innych krajach się płaci ? Skoro TV publiczna ma być płatna to dlaczego musi być płatna dla każdego obywatela w formie globalnej - że każdy musi.
Istnieje możliwość kodowania sygnału (np:Polsat) i jest to prawo wyboru.Kto chce ten płaci i oglada.
stare 29-01-08, 09:04   #7
Trial Member

Podziękowano mu 0 razy
Domyślnie Odp: Kodowanie

Abonament płaci się gdy chce się odbierać TV. Tylko jest taki mały problem techniczny w Polsce, że można nie płacić i odbierać fale radiowe i telewizyjne i to jest nasza bolączka. Ale dalej można wybrać, nie chcesz TV, nie masz ochoty na telewizje nie wykupujesz abonamentu i podobnie jest w Polsce. Wiec nie bardzo rozumie problemu. Problem jest tylko wtedy, gdy chcesz oglądać ale nie chcesz płacić. (zwracam się generalnie, nie personalnie).
norbasnl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-01-08, 20:35   #8
Junior Member

Podziękowano mu 1 razy
Domyślnie kodowanie i abonament

Jaki problem techniczny ?!Polsat Cyfrowy, Cyfra+ mogą kodować . Pozostałe stacje nie publiczne egzystują i mają się dobrze. Za co mam płacić ja i inny obywatel TV publicznej za stado reklam i bajońskie sumy na płace jej pracowników i mierną treśc programową.
Nasuwa się jedno pytanie, obywatel który nie korzysta z jakiejś usługi - musi za nią płacić?- to jest sprawiedliwie.
Reasumując problem:
Niezaradność i brak rzekomych środków technicznych unieumożliwiających wprowadzenie kodowania przez TV publiczną jest celowym zamierzeniem - bo każdy musi zapłacić chce czy nie chce ,wiąże się to tylko z większym wpływem pieniężnym.

Ostatnio edytowane przez list ; 29-01-08 o 20:37 Powód: zmiana tytułu
stare 28-02-08, 14:21   #9
Trial Member

Podziękowano mu 0 razy
Siła reputacji: 15

Jaki wymysł komuny? Oplata za cyfrę to też komuna? PRL był duło lepszy niż kaczyzm.... i miał tyle wspólnego z komuną co.... najlepiej jak sie o tym wypowiadają nastolatkowie :]
chicki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-02-08, 18:09   #10
Junior Member

Podziękowano mu 1 razy

Szanowny "Chicki"
Niestety muszę zawieść Twoje domniemanie, nie jestem nastolatkiem.
Moja młodość , to czasy wiszących portretów Gomółki i Cyrankiewicza .

Cyfra Plus nie jest wymysłem komuny - to masz rację.
Do odbioru tego nadawcy nikt nikogo nie zmusza.
Jest to TV kodowana i każdy kto wyraża taka wolę płaci i ogląda.
Nasuwa się proste pytanie - czy takiego rozwiązania nie można zastosować w przypadku innych stacji nadawczych.
stare 29-02-08, 08:54   #11
Trial Member

Podziękowano mu 0 razy

O tych nastolatkach generalizowałem, sory, ale zazwyczaj tak bywa.
W naszym kraju jest tak, abonamentu za publiczną telewizję najlepiej nikt by nie płacił, bo z reklam powinna się utrzymywać z tym że zwróćcie uwagę ile w telewizji publicznej jest reklam a ile w TVN. Gdzie spokojnie można film obejrzeć bez przerw ponad 5min na reklamy. Taki kraj, nikt nie chce pracować za grosze bo woli zasiłek brać i leżeć przed tv, pić browar i palić papierosy a reszta powinna się sama zrobić.
Narzekanie że grosze za abonament trzeba płacić a nikt nie zaprotestuje że kościół za pogrzeby, śluby itd bierze grubą kasę. W Maroko jest coś w stylu ministerstwa religii i rząd to opłaca. Dlaczego w tym kierunku nikt się nie sprzeciwi tylko w stronę opłat za telewizję publiczną?
I nadal dziwi mnie wiązanie "czasów prl-u"z różnymi świętami czy obyczajami itd. Zauważcie co się teraz dzieje, to jest ważne bo czasu nikt nie cofnie....
chicki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 01-03-08, 12:54   #12
Trial Member

Podziękowano mu 0 razy

Cytat:
Napisał zisk Zobacz post
Abonament nie jest wcale parodią, publiczne media nie są też aż tak nasycone reklamami jak inne, i dlatego abonament telewizyjny jest dla nich tak ważny. Na Polskie realia nie jest on wcale taki znowu duży. Dla porównania dodam że abonament w Wielkiej Brytanii kosztuje 135,50 funtów na rok a niepłacenie go grozi wysokimi grzywnami - 1,000 funtów. Do ścigania nieplaconcych abonentów służą specjalne grupy ludzi, prowadzący dochodzenia w tych sprawach (osobiście miałem do czynienia z taką osobą), mają oni specjalne urządzenia, którymi mogą sprawdzać z zewnątrz czy ktoś ogląda televizje bez abonamentu. Zarzucają też skrzynki pocztowe coraz to innymi pogróżkami o wysokich karach. po otrzymaniu kilku takich listów do mieszkania przychodzi pracownik aby sprawdzić czy w domu są jakieś urządzenia odbiorcze i czy zostały złamane przepisy. TV licensing Company przechwala się że wyłapuje miesięcznie kilkadziesiąt tysięcy przypadków nielegalnych użytkowników. W Polsce nie spotkałem się z aż taką zawziętością w ściganiu obywateli. Inne są w naszym kraju realia, ludzie są biedniejsi i pewnie tak nie mieli by z czego płacic tych kar. Swego czasu słyszałem też, że miał powstać projekt o dobrowolnym płaceniu abonamentu w Polsce. Nie wiem jak sytuacja wygląda na chwilę obecną.
Telewizja kradnie pieniądze od nas.
1. Jeśli jest publiczna to dlaczego nie mogę oglądać tvp sport i kultura przez zwykłą antenę?
2. Dlaczego pracownicy tvp jak np. towarzysz Lis zarabiają po kilkaset tysięcy?
3. Czemu tvp wydaje pieniądze w sposób całkowicie nie kontrolowany, dzięki czemu wiele niepotrzebnych osób wzbogaca się?
4. Dlaczego jesteśmy zmuszeni utrzymywać Korzeniowskiego pajaca i jego lekką atletykę (zwłaszcza ten jego chód to najbardziej popularny sport w Polsce) oraz itvp które głównie nie działa?

Teraz najważniejsze pytanie/zarzut

5. Dlaczego mam płacić abonament tylko dlatego, że w domu mam telewizor, a tv nie oglądam?!

Na podstawie powyższych punktów widać jednak, że abonament to co najmniej parodia, żeby nie użyć słowa kradzież, oszustwo, naciągactwo itp. itd.

Jest oczywiście tylko kwestią czasu, kiedy i u nas wprowadzą nowy urząd do spraw opłat za telewizję, bo przecież będzie to okazja do stworzenia kolejnych stołków i tysięcy urzędników.

I tym jakże optymistycznym akcentem kończę oraz pozdrawiam.
Rudolf jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-03-08, 20:04   #13
..::Elle::..

Rozdane podziękowania: 1
Podziękowano mu 1 raz
Reputacja: 50

Jeżeli, więc nie mam w domu telewizora, ale oglądam program telewizyjny na komputerze, to nie muszę płacić abonamentu?
slimak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-03-08, 20:17   #14
Trial Member

Podziękowano mu 1 raz

Uważam ,że abonament RTV powinien być utrzymany dla wszystkich .Nie są to aż takie duże pieniądze.Zniesienie jego np. dla emerytów lub rencistów jest krzywdzące bezrobotnych lub ludzi pracujących za 900zł a wychowujących dzieci.
elkaf2005 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-03-08, 22:24   #15
Trial Member

Podziękowano mu 0 razy

Cytat:
Napisał slimak Zobacz post
Jeżeli, więc nie mam w domu telewizora, ale oglądam program telewizyjny na komputerze, to nie muszę płacić abonamentu?
Zgodnie z ustawą dokładnie tak, bo abonament płacisz za odbiornik. Przez słowo odbiornik rozumie się zaś radio lub telewizor.
Rudolf jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
abonament, rtv

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania