Muffiny z szynką i serem- idealna zakaska do piwka :)
Muffiny z szynką i serem
SKŁADNIKI:
3 cebule drobno posiekane (z powodzeniem można zastąpić porem)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g szynki pokrojonej w drobne kawałki
125 g startego żółtego sera
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
WYKONANIE:
1.cebulkę podsmażyć do lekkiego zrumienienia
2. do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, posypać obficie pieprzem
3. dodać szynkę, ser, cebulkę, zamieszać, zrobić w środku dołek
4. jajka rozbić z mlekiem, wlać wraz ze stopionym masłem do mąki
5. krótko wymieszać metalową łyżką, nakładać ciasto do formy, piec ok. 20 min w temperaturze
210 stopni.
Smak muffinek w duzej mierze zależy od przypraw, których użyjecie. Ja zamiast pieprzu dodałam oregano i bazylię.
Pyszne na ciepło i na zimno.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Paszteciki z kaszą i pieczarkami
Farsz:
Możecie go zrobić z tego, na co macie ochotę. Ja wykonałam go z:
- pieczarek
- mielonki
- kaszy gryczanej
Kaszę ugotowałam. Pieczarki i mielonkę podsmażyłam i wszystko, gdy ostygło przemieliłam.
Ciasto:
Kostka drożdży
szklanka ciepłego mleka
łyżeczka cukru
3 kopiaste łyżki mąki
WW składniki wymieszać ze sobą. Odstawić garnek w ciepłe miejsce na przynajmniej pół godziny.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać:
3 jajka
cukier waniliowy
pół szklanki cukru
3 łyżeczki oliwy z oliwek
pół szklanki ziaren słonecznika
mąkę pszenną lub żytnią
Składniki wymieszać, ciasto musi odchodzić od ręki, ma być gładkie i nie może się kleić. Owinąć szczelnie ściereczką i pozwolić mu poleżakować, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto urośnie, podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować, podzielić na prostokąty i na środku każdego nakładać farsz. Dokładnie zalepić, wyłożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Gdy paszteciki podrosną smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika lub jak kto woli sezamu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 23 min w 200 stopniach.
Paszteciki idealnie nadają się do barszczyku, sprawdza się podczas zimowych wieczorów jako zakąska do grzanego winka lub piwa :)
Można je również zrobić na słodko. Zmianie ulegnie farsz- wykorzystamy wówczas biały ser wymieszany z naturalnym jogurtem oraz rodzynkami. Można posłodzić. Wierzch natomiast obsypujemy migdałami, wiórkami kokosowymi i kandyzowaną skórką z pomarańczy.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Nadziewane bułeczki
Ciekawy pomysł na ciepłe bułeczki faczerowane czym tylko dusza zapragnie.
Potrzebujemy:
- bułek
-żółtego sera
-keczapu/ gotowego sosu
-kiełbaski
-cebulki
Obcinamy czubek bułki, srodek wygniatamy, faszerujemy składnikami, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 10 min.
Podajemy na ciepło.