[Rewelacyjna dieta - Zrzuć zbędne kg!]

Wróć   Forum komputerowe > Forum dla kobiet > Ekspertymenty ze smakiem

Ekspertymenty ze smakiem Jak ugotować nie tylko jajko, czyli najkrótsza droga przez żołądek do serca.

Odpowiedz

LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 01-07-09, 00:41   #1
J.M.

Rozdane podziękowania: 25
Podziękowano mu 19 razy
Siła reputacji: 25
Reputacja: 103
Domyślnie Herbata

Napój każdego przesiadywacza gdziekolwiek. Jaką lubicie?
Na ciepło, na zimno czy mrożoną?

Ja osobiście pijam tzw. Achmada z srebrnym, czerwonym lub żółtym labelem.
Nie pogardzę liptonami (czarna, czerwona, zielona, zwykła lub złota).
Nie piję herbat owocowych na ciepło ani ziołowych.
Z zimnych herbat ubustwiam Nestea - 2 butelki to moje dzienne zapotrzebowanie smaki? Wszystkie!
Z herbat zimnych jeszcze lipton, ale tylko cytrynowy, jest dobry.
Nie polecam arivy, bo ma coś jakby "kożuch, który osiada na gardle i czujemy wtedy pragnienie.
Jeszcze jedna herbata - turecka, pyszna, piłem ją w jakimś hotelu i była cudna idealna wręcz.

A jakie ty herbaty pijesz? Napisz!
alexkaktus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Herbata
stare 01-07-09, 00:41   #1,5
Pani Kontekstowa
Ślicznotka

Zarejestrowana: Jun 2007
Podziękowała: 15
Otrzymanych podziękowań: 89
Siła reputacji: 10
Punkty reputacji: 205
Domyślnie Herbata

Pani Kontekstowa jest teraz aktywna  
stare 01-07-09, 21:44   #2
Legenda sDcV

Rozdane podziękowania: 182
Podziękowano mu 68 razy
Siła reputacji: 29
Reputacja: 371

Awards Showcase

Domyślnie Odp: Herbata

Ja jestem miłośniczką herbat owocowych i owocowo-ziołowych ale tylko tych prawdziwych nie aromatyzowanych .Cudowna jest mięta z cytryna i odrobiną cukru na zimno (niesłychanie odświeża) Kiedyś zabrakło mi herbaty a w sklepie była tylko saga z owocami leśnymi chwila zwątpienia i....niesłychane doznanie zapachowo smakowych,gorąco polecam .Fajna też była herbata z miodunki dziwna nazwa ciekawy smak.Ogólnie lubie próbować różnych herbat i wynalazków herbatopochodnych ;-)
Red_kate jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-07-09, 21:58   #3
..:::sDcv:::..Member...

Rozdane podziękowania: 100
Podziękowano mu 50 razy
Reputacja: 64

Ja wole zielone i czarne liściaste, mocne, ale nie tak, że język dęba staje. Ale najlepsza jest i tak czerwona aromatyzowana o smaku cytrynowym.
wolf jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-07-09, 18:54   #4
Po prostu lilka

Rozdane podziękowania: 1,133
Podziękowano mu 98 razy
Siła reputacji: 56
Reputacja: 818

Awards Showcase

Moje nowe odkrycie- polecam herbatę z Biedronki ;) o smaku mięty z jabłkiem- koniecznie bez cukru. Idealna na upalne dni.
lilia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-07-09, 21:20   #5
..:::sDcv:::..Member...

Rozdane podziękowania: 100
Podziękowano mu 50 razy
Reputacja: 64

Zgadzam się z opinią koleżanki. Piłem ją i tez mogę polecić. Z cukrem tez jest ok
wolf jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-10-10, 19:53   #6
V.I.P_sDcv

Rozdane podziękowania: 60
Podziękowano mu 82 razy
Siła reputacji: 109
Reputacja: 426

Awards Showcase

Herbata z cytryną.
Chyba nikomu z nas nie przyszłoby do głowy, że przygotowując tak pozornie zdrowy napój możemy sobie zaszkodzić. I znów wina nie leży ani po stronie herbaty, ani cytryny. Ryzykowne jest jednak połączenie obu składników. Zawarty w listkach herbaty glin, który może wywoływać chorobę Alzheimera, na szczęście nie jest przyswajalny dla naszego organizmu. Jednak w połączeniu z sokiem z cytryny powstaje łatwo wchłanialny cytrynian glinu. Nie znaczy to jednak, że w trosce o zdrowie już nigdy nie napijemy się ulubionego napoju. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach. Najlepiej, żeby herbata nie była zbyt mocna, a sok z cytryny w ilościach umiarkowanych. Do tego najważniejsze - nie wlewamy soku, gdy liście znajdują się jeszcze w herbacie. Robimy to dopiero, gdy usuniemy je z napoju
vegeta82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-10-10, 10:29   #7
..::Global sDcv Mod::..

Rozdane podziękowania: 165
Podziękowano mu 139 razy
Siła reputacji: 121
Reputacja: 1033

Awards Showcase

Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty

Spośród wszystkich rodzajów herbat za najzdrowszą uchodzi herbata zielona. Po odkryciu kilku związków chemicznych, których działanie jest bardzo pożyteczne dla ludzkiego zdrowia, naukowcy w sposób szczególny zainteresowali się składem tej herbaty. I dobrze, ponieważ odkryli w niej wiele ciekawych rzeczy.

Okazało się, że w zielonej herbacie można znaleźć całe bogactwo antyoksydantów. Przede wszystkim grupę związków polifenolowych o nazwie - katechiny. Te niezwykle silne antyoksydanty dały się poznać w najnowszych badaniach jako związki przeciwwirusowe, spowalniające starzenie oraz mające bardzo korzystny wpływ na stan naszego zdrowia, a tym samym na nasze samopoczucie. Testy kliniczne bezsprzecznie ujawniły, że katechiny nie znają litości dla zabójczych dla nas wolnych rodników skutecznie wymiatając je z naszego organizmu.

Witamina C oraz E uważane są za bardzo silne antyoksydanty. Tymczasem w zielonej herbacie naukowcy znaleźli związek o nazwie – galusan epigalokatechiny, w skrócie EGCG. Badania ujawniły, że jest on przynajmniej sto razy bardziej skuteczny niż witamina C oraz przynajmniej dwadzieścia pięć razy bardziej skuteczny niż witamina E w ochronie naszych komórek oraz DNA przed uszkodzeniami prowadzącymi do nowotworów, chorób serca oraz innych poważnych dolegliwości. Inny bardzo silny antyoksydant znaleziony w czerwonym winie – resveratrol – również pozostaje w tyle za EGCG, posiadając dwukrotnie niższy potencjał antyoksydacyjny.

Podczas fermentacji, której w procesie produkcji często poddaje się również herbatę, katechiny ulegają utlenieniu do związków chemicznych o nazwie: teaflawiny oraz tearubiginy. Zatem niesfermentowana herbata bogata jest w katechiny, a sfermentowana w ich utlenione pochodne. Tym właśnie charakteryzuje się herbata czarna, której pozytywny wpływ na zdrowie jest znacznie mniejszy. Ponadto zielona herbata jest również bardzo dobrym źródłem innych flawonoidów zwanych flawonolami. W procesie fermentacji flawonole na szczęście nie ulegają utlenieniu, dzięki czemu możemy się nimi cieszyć zarówno w herbacie, która przeszła proces fermentacji jak i w herbacie niesfermentowanej.

Dla zielonej herbaty znaleziono również szereg innych zastosowań. Okazało się, na przykład, że mięso zwierząt, do których paszy dodaje się zieloną herbatę, dużo lepiej się przechowuje. Dzieje się tak ponieważ zawarte w herbacie katechiny stabilizują a-tocoferol w mięśniach zwierząt, które dzięki temu dłużej zachowują swoją wysoką jakość. Ponadto okazało się również, że dodatek herbacianych polifenoli do smażonych produktów przyczynia się do poprawy ich oksydacyjnej stabilności, która ma oczywiście niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Efekt ten szczególnie widoczny jest podczas smażenia makaronów.

Ostatnie badania pozwoliły naukowców rozwikłać zagadkę mechanizmu pozytywnego oddziaływania polifenoli z herbaty na nasz organizm. Okazało się, że ich antyoksydacyjna aktywność wynika z bezpośredniego oddziaływania na nasze białka w postaci interakcji polifenol-białko. Odkrycie tego mechanizmu może w przyszłości torować drogę do innych odkryć.

Naukowcy podzielili pozytywne oddziaływanie herbaty na organizm ludzki na kilka grup: redukcja wysokiego ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cukru we krwi, zapobieganie rozwoju nowotworów, obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Ten ogólny podział nie pozwala nam opisać wszystkich pozytywnych efektów, jakie doświadczymy pijąc zieloną herbatę, powinien jednak w znacznym stopniu wpłynąć na nasze decyzje czyniąc nas bardziej świadomymi konsumentami.

źródło: Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty | Dieta i Żywienie
Whitch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-10-10, 20:55   #8
LMX
Euphoric Misanthropia

Rozdane podziękowania: 150
Podziękowano mu 120 razy
Siła reputacji: 63
Reputacja: 905

Awards Showcase

Whitch - pozwól, że uzupełnię Twój post o jedno zdanie - mianowicie już dawno temu w jednym z czasopism o zdrowiu przeczytałem, że katechiny lepiej wchłaniają się, gdy herbata jest osłodzona.
Z tego względu, choć zieloną piję tylko gorzką, zawsze szczyptę cukru wsypę do kubka.

Jeśli zaś chodzi o mnie i herbaty - uwielbiam zieloną i białą - wszelkie odmiany. Wyjątkowo zasmakowały mi zielone z dodatkiem gingko (miłorząb japoński) oraz z opuncją figową.

Obie odmiany (biała i zielona) doskonale smakują z kostkami lodu.

Czasami mieszam niektóre gatunki, aby odkryć jakiś nowy "niuans smakowy".
LMX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
herbata

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania