Mam taki o to problem że kupilem lapka z vista home premium w standardzie, i chce viste koniecznie zmienic na xp lub windows 7 (nie musze tłumaczć chyba dlaczego) i mam pytanie jak to zrobić aby pokryć całkowicie viste (może być bylebym jej nie widzial ;) ) nie usuwając sterowników. Prosze o wytłumaczenie krok po kroku nie jestem specem ale kompletnym amatorem tez nie ;)
Jeżeli jest to wytłumaczone jakoś ładnie w innym temacie to prosze o skierowanie ;)
jak to zrobić aby pokryć całkowicie viste (może być bylebym jej nie widzial ;) ) nie usuwając sterowników
Chcesz mieć XP lub "7" ale bez formatowania dysku ?
Jeśli chodzi o "7" to musiałbyś zrobić proces aktualizacji systemu z Visty na "7" , natomiast aby wrócić do XP nie usuwając Visty - niewykonalne chyba że zainstalujesz XP na innym dysku (partycji) . Jednak najlepszym sposobem jest sformatowanie dysku i zainstalowanie systemu na "czystym" dysku . Wszystkie stery powinieneś mieć na płytce dołączonej do laptopa , jeśli nie masz ściągnij najpierw stery z netu a potem usuń Vistę i zainstaluj nowy system .
Ostatnio edytowane przez wojo ; 31-01-10 o 21:00
wojo otrzymał podziękowania za ten przydatny post od:
własnie niemam plytki, mam zrobic sobie kopie zapasowa systemu wraz z sterami, i wlasnie chce format ominac jakos, a aktualizacja visty na 7 jest albo na jakis czas albo drogo platna
Nie miałem na myśli kopii systemu . Ściągnij z netu , najlepiej ze strony producenta laptopa stery do twojego modelu . W paczce będą stery do płyty głównej , dźwięku , grafiki , karty sieciowej i co tam jeszcze posiadasz . Zapisz plik ( pliki ) ze sterami na innej partycji ( nie na C ) lub zgraj na pena , sformatuj dysk i zainstaluj nowy system .
Chcesz to obejść tzn. zostawić Vistę ? Moim zdaniem to trochę bez sensu . Jeśli chcesz mieć system dobrze i szybko działający to taki sposób ( formatowanie ) jest najlepszy i najpewniejszy : pozbywasz się CAŁEJ Visty , nie pozostawiasz na dysku żadnych "śmieci" po tym systemie .
W "Informacjach o systemie" znajdziesz wszystkie urządzenia jakie masz w laptopie , najprościej to zapisać ich nazwy i wtedy ściągasz stery do konkretnego modelu .
Możesz też sprawdzić te informacje w Evereście - podaje wszystkie dane : typ , model , numer , producenta każdego urządzenia .
Co do kolejności to z reguły tak :
1. chipset
2. sata AHCI ( jeżeli jest używany )
3. touchpad
4. grafika
5. dźwięk
6. Wlan
7. lan + modem
Stery do Biosa pomiń bo jest to chyba uaktualnienie Biosa .
Czy jest to wystarczająca ilość sterów to tylko ty wiesz : znasz sprzęt i wiesz jakie są w nim urządzenia
Do sieci i do Wlan zauważyłem stery na stronie producenta , tą którą podałeś .
Bardzo dużo sterowników Windows ma wbudowanych , zwłaszcza "7" , może się okazać że po instalacji Windy część sterów będziesz miał zainstalowanych .
Możesz też sprawdzić :
Ostatnio edytowane przez wojo ; 01-02-10 o 10:05
sprawdzilem że używam do połączenia: Karta sieciowa Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
więc reszta chyba nie potrzebna a akurat link do tego nie działa tzn strona dziala ale pobrac sie nieda ;)
Witaj na Sdcv.pl! - Najlepszym forum komputerowym! Zarejestruj się, a gdy tylko aktywujesz swoje konto, będziesz miał(a) pełny dostęp do zawartości forum!
Nowe znajomości i ciekawe dyskusje, są na wyciągnięcie ręki !