Witam. Od jakiegoś czasu borykam się z takim małym problemem - mianowicie program sysedit o odpaleniu nie pokazuje zawartości plików config.sys oraz autoexec.bat. Moniuje wraz z tym bład z zawartością : Otwarcie liku jest niemożliwe". I teraz mam pytanie - czy to jest jakiś błąd (bo jeszcze jakiś czas temu - długo, bo dawno nie zagladalem do tego narzędzia) oba te pliki były wyświetlane, czy celowe działanie microsoftu po którychś uaktualnieniach systemu(windows xp) ?
Oba wymienione pliki są plikami tekstowymi , można je otworzyć zwykłym notatnikiem . Jeśli posiadasz program typu Total Commander , Windows Commander możesz te pliki edytować lub przeglądać - klawisze F3 i F4 .
Wiem, że mogę tak je przeglądać, chodzi mi tylko o to, czy nie jest popsuty program sysedit. Swoją drogą, jaka jest poprawna ścieżka do tych plikó - występuja w paru lokalizacjach u mnie i nie wiem, ktora jest tą własciwą (pewnie sam je skopiowałem cholibka) a konkretniej - nie występują na c:\ tylko w podkatalogach - i nie tylko u mnie.
Więc teraz pytanie - czy to po patchowaniu (tyle tych dziwnych "usprawnień") zostały przeniesione przez system, czy poprostu jakas infekcja była ;) stawiam na drugie. Dzięki za pomoc.
Swoją droga dziwne - komputer działa bez zastrzeżeń bez tych dwochplików w miejscu ich występowania
Noi tu jest pies pogrzebany - parę miesięcy temu miałem wiruska. Pozbyłem sie ładnie choć z problemami. Od tamtej pory nic - ani skaned rezydentny ani skanery online nic nie wykrywają. Ale coś takiego jest dziwne...
Ścieżka do tych plików to c:\config.sys i c:\autoexec.bat.
Windows XP nie korzysta z tych plików w normalnych warunkach mają rozmiar 0kB i są puste.
Plik AUTOEXEC.BAT nie jest używany do inicjacji środowiska MS-DOS.
AUTOEXEC.NT jest używany do inicjacji środowiska MS-DOS jeśli inny
plik startowy nie jest określony w pliku PIF programu.
CONFIG.SYS vs CONFIG.NT
Plik CONFIG.SYS nie jest używany do inicjacji środowiska MS-DOS.
CONFIG.NT jest używany do inicjacji środowiska MS-DOS jeśli
inny plik startowy nie jest określony w pliku PIF programu.
PS
Odnośnie sysedit można spróbować utworzyć pliki puste np notatnikiem i zapisać jako config.sys i autoexec.bat w folderze głównym c:\ powinien je sysedit wyświetlić.
Idąc za przykładem innego forum myślałem, że jednak potrzebne sa takie pliki do xp. Jednak umnie ich w ogóle nie ma na c:\ dopiero w podkatalogach.
Cytat:
Mam system xp. Od pewnego czasu pojawiaja sie powazne problemy z uruchomieniem kompa. Po kilku , moze kilkunastu resetach(wyłaczeniach )komputera podczas uruchomienia pojawia sie komunikat : Nie mozna uruchomic systemu windows poniewaz nastepujacy plik nie zostal znalezniony lub jest uszkodzony: config.sys.
@Za dlugo robilem co innego przed zatwierdzeniem ;) I nie zauwazylem PS
Witaj na Sdcv.pl! - Najlepszym forum komputerowym! Zarejestruj się, a gdy tylko aktywujesz swoje konto, będziesz miał(a) pełny dostęp do zawartości forum!
Nowe znajomości i ciekawe dyskusje, są na wyciągnięcie ręki !