otóż....wczoraj sobie gralem w CSa i nagle mi sie komp wyłączył. Od razu wiedzialem ze to zasilacz. Mialem Codegena 300W. Kupilem sobie dzisiaj nowy firmy Akiga 400W czy jakos tak......i w sumie wszystko dziala. Tylko przed dosłownie chwilką nagle komp mi zgasł ;| Nie wiem o co chodzi :| włączyłem od początku i póki co jest wszysyko git...o co chodzi?
Jeśli to Akyga to wymiana się nie opłaca to takie same zasilacze, marne i niskosprawne niestety.
Niezłe są Modecom [ bez żadnych dodatków w nazwie] lub lepsze Fortron.
W tym dziale jest wątek o zasilaczach i radzą już jakich modeli unikać jak ognia. Co prawda chyba dawno nieaktualizowany.
Zasilacz Codegen 300W może działać OK ale sprzęt nie może mieć TPD [Typical power dissipation - czy jakoś tak] większego jak 60% mocy zasilacza, nawet lepiej 50%, gdyż maksymalny pobór jest większy niż TDP, a sprawność PSU mizerna...
Musiał bym znać specyfikację podzespołów. Może zadziałać zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe zasilacza lub złe\niskie napięcia zapodał.
Można orientacyjnie zmierzyć napięcia 12V i 5V w kablu typu molex jakimś miernikiem.
Najszybciej i najłatwiej użyć programu typu Everest - nie TRIAL - wybieramy raport -> kreator raportów -> strony o sprzęcie można zapisać jako tekst lub HTML.
Samodzielnie łatwo jest sprawdzić napięcia 5V i najważniejsze w nowych kompach 12V.
Normy ATX określają dla:
12.00V ~ 11.40V - 12.60V
5.00V ~ 4.75V - 5.25V
jeśli są przekroczone to PSU do wymiany.
Otwieramy bok obudowy, bierzemy wtyczkę typu MOLEX - jak do dysku ATA -
czarny i żółty przewód - napięcie 12V
czarny i czerwony - napięcie 5V
komputer w tym czasie obciążamy programem typu 3DMark2003. To o wiele lepszy test niż z programu diagnostycznego czy Biosu kompa.
Ostatnio edytowane przez dm33 ; 26-07-10 o 12:43
dm33 otrzymał podziękowania za ten przydatny post od:
Witaj na Sdcv.pl! - Najlepszym forum komputerowym! Zarejestruj się, a gdy tylko aktywujesz swoje konto, będziesz miał(a) pełny dostęp do zawartości forum!
Nowe znajomości i ciekawe dyskusje, są na wyciągnięcie ręki !