Witam mam pytanie ale zanim je zadam oto mój sprzęt:
Procesor AMD Athlon 64 3000+ @ 1800 MHz
Karta Graficzna Radeon x1650 512mb
Pamięć ram 1,5gb
Płyta Główna Gigabyte M55S-S3
Chipset nVidia nForce 550
Zasilacz 230v
Czy jeżeli zmienię procesor na lepszy będę musiał zmienić zasilacz jeżeli tak to na jaki?
...
Zasilacz 230v
Czy jeżeli zmienię procesor na lepszy będę musiał zmienić zasilacz jeżeli tak to na jaki?
Procesor jeśli to typ ADA3000IAA4CW to ma TPD - niecałe 70W - ale ciężko jednoznacznie odpowiedzieć gdyż nic nie wiadomo o zasilaczu. Trzeba odkręcić boczną ściankę obudowy i odczytać typ/model zasilacza dopiero wtedy będzie można coś konkretniej na temat zasilacza powiedzieć.
PS
Płyta obsługuje CPU wg producenta:
AMD Phenom™FX/ AMD Phenom™/ AMD Athlon™ 64 FX/AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core/AMD Athlon™ 64/AMD Sempron™ ze złączem AM2+/AM2
Jednak jeśli zainstaluje się AMD AM2+ na płycie głównej AM2, szyna systemowa zostanie spowolniona z HT3.0(5200MHz) do HT1.0(2000 MT/s).
Ostatnio edytowane przez dm33 ; 14-07-10 o 09:56
dm33 otrzymał podziękowania za ten przydatny post od:
To zależy jaki procesor masz na myśli,podaj model na który chcesz go wymienić i wtedy będziemy mogli coś powiedzieć. zastanów sie także nad zmianą płyty głównej.
Mam zamiar wymienić go na AMD Athlon dwurdzeniowy 2,4 a co do zmiany płyty głównej to jaką polecasz w miarę tanią bo nie chodzi mi o mega wypas...
Pozdrawiam
Może się nic nie stać-będzie za mało mocy,a wymiana na Athlona 2,4 to niewielki przeskok. Zastanów się nad i5 lub i7,wiem że są droższe,ale szybsze i bardziej wydajne. A jaki budżet możesz przeznaczyć na płytę główną?
Witaj na Sdcv.pl! - Najlepszym forum komputerowym! Zarejestruj się, a gdy tylko aktywujesz swoje konto, będziesz miał(a) pełny dostęp do zawartości forum!
Nowe znajomości i ciekawe dyskusje, są na wyciągnięcie ręki !