Co myślicie o pomaganiu innym... czy należy ludziom pomagać czy wręcz przeciwnie?
Nie mówię tu o pomocy typu popchnięcie auta czy pomoc w nauce lub realizacji jakiegoś konkretnego zamierzenia tylko np. o przejście przez ulice.... Czy jesteście w stanie podejść do "babci" i spytać się czy trzeba jej pomóc czy ponieść siatki... to jest kultura osobista jednak chyba teraz straciła całkowicie na znaczeniu... spytasz czy ponieść ciężkie siatki weźmie cię za złodzieja i ucieknie.... Będziesz chciał pomóc przejść na 2 stronę ulicy to pomyśli sobie że chcesz ją napaść czy coś w tym stylu...
Co wy o tym myślicie... Spotkaliście się kiedyś z takimi sytuacjami? jeśli tak to jakie były tego efekty....
Być uprzejmym i pomocnym czy nie ? - oto jest pytanie
Uważam, że zawsze i wszędzie należy pomagać innym, a pomoc (jak sama nazwa wskazuje winna być bezinteresowna) !!!!!!!!! Człowiek pomoże - człowiekowi pomogą !!!!!!!
Dzisiaj jakaś niedołężna staruszka może potrzebować pomocy, a jutro ... ???? Wypadki (w tym drogowe) chodzą po ludziach i nic na to nie poradzimy !!!!!!!!!!
Zgodzę sie z tym ale co zrobić wtedy kiedy np. jak chcemy pomóc ktoś weźmie nas za pijanego albo za jakiegoś bandziora? Zdarzyła mi się taka sytuacja i mnie aż zamurowało... chciałem dobrze a ludzie na ulicy patrzyli na mnie jak na kryminalistę
Jestem jak najbardziej za pomaganiem ludziom starszym....niewazne jak czasem wychodzi i ze koledzy sie smieja,wazne jest pokazac kim jestes i jak zostales wychowany.Zdazaja sie dziwne sytuacje ale to wlasnie swiadczy ze malo jest takich ludzi ktorzy chca pomoc bezinteresownie.....niestety.Mimo wszystko warto pomagac
...uważam że zawsze trzeba pomagać a szczególnie wtedy gdy pomoc cię nie kosztuje NIC...
albo kosztuje niewiele....
...a właśnie tych najprostszych odruchów pomocy brakuje na co dzień....
nie brakuje jednak obnoszących się ze swoją pomocą darczyńców - biznesmenów często przechodzących z odwróconą głową obok niewiele kosztującego podania ręki w potrzebie...
Oczywiście ,że trzeba pomagać! Ale ostatnio (chodzi głównie o internet oraz grę 18WOS Haulin) Jestem znany z tego ,że umiem dużo rzeczy zrobić do tej gry i w zmodelerze itp itd...ALe jak ja coś chciałem ,jakiś mod,To mi nikt nie chciał pomóc a na koniec się przejechałem na kolesiu któremu pomagałem.Dałem mu prywatnego moda a on go wydał :/
trzeba pomagac ludziom...fizycznie i słownie (rozmową, wsparciem)...najgorsze jest jak ty komus pomagasz ale w druga strone to nie działa(wtedy to sie nazywa egoizm ludzki)...
Ostatnio edytowane przez Eternal* ; 17-03-08 o 22:10
Nie bylem nigdy swiadkiem sytuacji w ktorej ktos pomogl jakies babci przejsc przez ulice albo pomogl jej niesc zakupy. Czesciej widuje(oraz uczestnicze) jak ktos wstaje w tramwaju albo autousie aby ustapic miejsca starszej osobie. Takie zachowania powoli zanikaja ale uwazam ze nalezy pomagac jesli jest okazja
Faktycznie coraz czesciej widac brak pozytywnych zachowań :(
Ale czasm to nie dziwi, sam dzis miałem niemiłą sytuacje gdy ustępując dziadkowi miejsca w autobusie uzyskalem, mówiac delikatnie, słowną repymendę "za kogo go uważam" i "ze tak stary jeszcze nie jest postoi".
Ostudziło mnie to troche, ale pewnie i tak bede dalej pomagał jak sie da..
Uważam, że powinno się pomagać innym, ale bez przesady. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Pomagać tak, ale nie wyręczać. Ja pomagam innym dlatego, że lubię to robić, doże się z tym czuję, sprawia mi to przyjemność i satysfakcję. Nie robię tego na pokaz i nie interesuje mnie co inni na ten temat myślą.
Owszem pomagam ludziom ale tyko tym których znam lub tym którzy poproszą mnie o to.
Taka jest moja zasada ponieważ ludzie starsi są przewrażliwieni na punkcie drani ,złodziej i tym podobnych typów więc nie chcę narażać siebie na nieprzyjemności oraz
ludzi na niepotrzebne nerwy. Myślę że to jest dobry sposób na pomoc.
Witaj na Sdcv.pl! - Najlepszym forum komputerowym! Zarejestruj się, a gdy tylko aktywujesz swoje konto, będziesz miał(a) pełny dostęp do zawartości forum!
Nowe znajomości i ciekawe dyskusje, są na wyciągnięcie ręki !