|
 |
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
| Rozmówki Kontrolowane rozmowy kontrolowane na kontrowersyjne tematy |

26-08-09, 14:53
|
|
|
---==MusiC==---
|
Odp: Milosc czy sex ?
Moim zdaniem nie można rozdzielać tych dwóch rzeczy, ponieważ seks jest częścią miłości. Wiadomo, że w życiu różnie to bywa. Istnieją związki oparte na zakłamaniu, w których najistotniejszą rolę gra miłość fizyczna. Lecz takie pary rozstają się po czasie. Młodzi przeżywają miłość, która kończy się na odrzuceniu uczuć (tzw. platoniczna miłość). Dla mnie ważniejsza jest bliskość kochającej mnie osoby wraz z połączeniem aktów zbliżenia fizycznego.
Ostatnio edytowane przez Mr_Sound ; 10-03-10 o 15:10
|
|
|
28-08-09, 20:44
|
|
|
Member
Rozdane podziękowania: 36
|
Dla mnie sex i miłość to dwie różne sprawy, które jednak można ze soba łączyć, owszem, czemu nie. Spora część mężczyzn traktuje jednak sex jako zwykłą czynność/potrzebę fizjologiczną (to ta pierwsza "sprawa":] ), który zaspokajają tak samo jak zwykły głód. Lecz, jak słusznie zauważył emeska, związki oparte na miłości fizycznej prędzej czy później się rozpadają.
Co jednak do pytania w temacie... uważam osobiście, że nie ma nic złego w tym, że dwie szanujące się nawzajem osoby uprawiają sex (nawet, jeśli się nie kochają). Człowiek jest istotą seksualną i trudno mu odmówić sobie zaspokojenia tej potrzeby (no może rzeczywiście mężczyźni odczuwają pod tym względem większą potrzebę).
@DOWN: sorki, nie wiedziałem. W takim razie "zauważył" :)
Ostatnio edytowane przez Nordbard ; 11-08-10 o 22:32
|
|
|
28-08-09, 21:29
|
|
|
---==MusiC==---
|
Cytat:
Napisał Nordbard
Lecz, jak słusznie zauważyła emeska
|
Zauważył;)
chyba zmienię nick....
|
|
|
|
extazja otrzymał podziękowania za ten przydatny post od:
|
|
26-10-09, 20:21
|
|
|
Po prostu lilka
|
Stawiam te dwie sprawy na przeciwległych szalach wagi. Na dzień dzisiejszy ważą tyle samo, ale z pewnym zastrzeżeniem.
Istnieje miłość tak czysta, że aż piękna. Weźmy pod uwagę ludzi starszych, którzy nie tylko jesień życia mają już za sobą. Rozklejam się na sam widok pary staruszków trzymających się za rękę. Raczej seks w ich wieku zszedł na dalszy plan.
Wciąż pamiętam swoją pierwszą miłość, platoniczną, nieodwzajemnioną, pozbawioną jakiejkolwiek cielesności. Jak widać, takie uczucie też jest możliwe.
Tak samo zdarzyć się może seks bez miłości, z obowiązku, z przymusu, z poczucia winy, będący wynikiem kaprysu, zachcianki czy po prostu ochoty lub samotności.
To bardzo indywidualna sprawa czy łączyć te dwa ważne aspekty i w jakich proporcjach...
Naiwnie wierzę, że tylko człowiek, który mnie szanuje, któremu ufam może sprawić, że strefa cielesności będzie nie tylko takim bonusem od losu, ale i prawdziwą celebracją, wręcz ucztą zmysłów.
Przecież nie jesteśmy zwierzętami, popęd nie jest wyznacznikiem naszego życia.
Jednak z drugiej strony nie samym uwielbieniem do drugiej osoby człowiek żyje. Poprzez seks można pokazać partnerowi, jak wiele dla nas znaczy, jak bardzo jest nam potrzebny i jaką ogromną satysfakcję sprawia nam obcowanie z nim.
|
|
|
|
radarito otrzymał podziękowania za ten przydatny post od:
|
|
|
vegeta82 otrzymał podziękowania za ten przydatny post od:
|
|
24-01-10, 23:02
|
|
|
V.I.P_sDcv
|
Cytat:
Napisał lilia
Friqq- bardzo proszę o kulturalne wypowiadanie się na forum.
|
Wiem wiem koleżanko ;) Przepraszam
|
|
|
07-03-10, 19:38
|
|
|
..::Global sDcv Mod::..
|
Cytat:
Napisał radarito
1. Weźmy za przykład nastolatki (oczywiście mowa ogólnie nie o wszystkich a o pewnej ich części), które tak tęsknią za wymarzoną miłością za księciem z bajki na białym rumaku etc. etc. te same nastolatki wisza w autobusach na "swoich facetach" częśto w nie dwóznacznych pozycjach lub opowiadają między sobą coz kim i jak robiły. Ale nie z miłości. Tylko z popędu.
2.Popatrzmy na samotnych mężczyzn, kobiety sukcesu, biznesmenów po 40 wiecznie kawalerów i panien. Oni "nie mają czasu" na miłość. Albo sposobności ;) Zostaje im tylko zaspokajanie potrzeb seksualnych co jest bardzo smutne niestety. Osobiście uważam, że to jest poprostu oznaka niedojrzałości emocjonalnej i braku dobrych autorytetów zastąpionych kulturą masową.
|
No cóż, pozwól radarito, że nie ze wszystkim się zgodzę.
1. Nastolatki opwiadają wiele i często, ale to niekoniecznie jest prawda. W tym wieku ma się tak mocno zakodowane w psychice, że trzeba gonić tych "na topie", że wielokrotnie opowiadają rówieśniczkom zmyślone historie byleby tylko je olśnić. Bo nieważne, że wczoraj się zakuwało fizykę, ważne, że w ich oczach widać niekłamaną zazdrość.Jutro każda z nich, zakuwając dla odmiany polski, obmyśli nową, wspaniałą historię, spoecjalnie na użytek koleżanek. Odsyłam do filmu "Cześć Tereska"
Oczywiście nie wykluczam wariantu nr2 tzn najpierw "doświadczam", potem opowiadam
2. Samotni po 40, zabiegani, "niemający czasu" na miłość. To nie jest tak do końca. Bardzo często są to ludzie, którzy przywykli być sami i zwyczajnie, po ludzku się boją bycia z kimś. Boją się uczuć, bo miłość jest jak roślina, wymaga codziennej pielęgnacji, bo bycie z kimś to sztuka kompromisu, to codzienne liczenie się z potrzebami drugiego człowieka, to nie tylko umiejętność rozmowy ale również umięjetność zniesienia bez skurczu w gardle jej, czy jego garderoby wiszącej w "mojej szafie", czy na "moim" krześle. A seks bez zobowiązań, to czysty dreszcz i żadnych obowiązków.
Jesteśmy, tak jak i nne zwierzęta, powołani przez matkę naturę by dać życie kolejnemu pokoleniu i zapewnić ciągłość gatunku. I to matka natura zadbała by istniał popęd do płci przeciwnej, ale jesteśmy również ludźmi, istotami obdarzonymi inetigencją i rozumem, który pozwala kontrolować własne popędy.
|
|
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|