|
 |
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
| Rozmówki Kontrolowane rozmowy kontrolowane na kontrowersyjne tematy |

25-08-09, 19:05
|
|
|
..:::sDcv:::..Member...
Rozdane podziękowania: 100
|
Odp: Film Stulecia !!!
Moim zdaniem "Czas apokalipsy" z 1979 r. w reżyserii Francisa Forda Coppoli. Moim zdaniem niezapomniany obraz wojny i tego jak niszczy człowieczeństwo, pokazując przy tym jaki na prawdę jest człowiek, kiedy odbierze mu się społeczeństwo, kulturę i instytucje.
|
|
|
26-08-09, 17:13
|
|
|
Po prostu lilka
|
Na mnie piorunujące wrażenie zrobił ,,Forrest Gump", a do słownika na stałe włączyłam ,,Życie jest jak pudełko czekoladek- nigdy nie wiesz na co trafisz...".
Historia człowieka tak bardzo prostodusznego i wiernego swoim ideałom, który dla miłości jest gotów się poświęcić, który nie krzywdzi innych dla własnej satysfakcji w tle historycznych wydarzeń zasługuje na uznanie.
Ze względów estetycznych jak i z powodu interesującego, wręcz zapierającego dech w piersiach scenariusza wymienię drugi ulubiony film- ,,Wywiad z wampirem" z czołówką znakomitych aktorów. Podobno o gustach się nie dyskutuje, jednak chciałabym podkreślić, że większość filmów, w których grał Tom Cruise ( najbardziej ,,Raport mniejszości" oraz ,,Vanilla sky") to prawdziwe majstersztyki.
Jeśli zaś chodzi o filmy animowane to chyba większość z Was się zgodzi, że ,,Król Lew" ma w sobie to coś, co pozwala go zaliczyć do kategorii filmów wszech czasów. Autentycznie wzruszał (pierwszy i z tego, co pamiętam ostatni raz płakałam oglądając bajkę).
|
|
|
26-08-09, 21:43
|
|
|
..:::sDcv:::..Member...
Rozdane podziękowania: 100
|
Ja bym jeszcze dorzucił polski film z 2005 r. pt. "Oda do radości" grupy młodych reżyserów. Przy czym ważne jest nie tylko to , że jest to pierwszy film, który można było swobodnie ściągnąć z internetu nieodpłatnie, ale też to, że pokazuje zwykłe życie, min. dlaczego ludzie wolą Wyspy niż Polskę.
|
|
|
28-08-09, 23:02
|
|
|
Member
Rozdane podziękowania: 36
|
Stare, dobre "Gwiezdne Wojny". Nie twierdzę, że nowe są złe, ale brak im klimatu poprzedniczek.
"Władca Pierścienii" - zarówno wielbiciele, jak i zagorzali przeciwnicy tej produkcji przyznać muszą, że sceny batalistyczne w filmie są zachwytu warte, doskonale oddana fabuła zksiążki, no i niesamowity talent reżyserski Petera Jacksona.
"Człowiek z Blizną" - Jeden z nielicznych filmów o gangsterach, które mi się spodobały. Ciekawa fabuła i dobra gra aktorska stanowią ucztę dla każdego fana dobrego filmu.
"Trzynasty Wojownik" - Zawsze chętnie wracam do tego filmu, którego idea nie opiewa może za*e*istości Wikingów, ale za to gra aktorska i sama jakość czynią go jednym z najlepszych filmów przygodowych ever. Muzyka też jedna z najlepszych wśród ścieżek dźwiękowych ;>
"Beowulf" - Ekranizacja jednej z najstarszych nordyckich legend.No cóż, moje (północne ;p) klimaty, gra aktorska bez zarzutów.
"300" - czyli ekranizacja komiksu Franka Millera. Film tak epicki, że aż nie da się tego opisać. Nie słyszałem jeszcze o filmie od czasu premiery "Trzystu", który miałby lepszą grę aktorską, ścieżkę dźwiękową i sceny, niż ta niesamowita produkcja wszechczasów.
"Pachnidło" (choć książka, oczywiście, lepsza) - Co tu dużo pisać, godna ekranizacja dzieła Patricka Süskina, wad nie stwierdziłem. Polecam każdemu, kto jeszcze nie widział.
"Fanatyk" - dramat psychologiczny o Żydzie przekonanym do ideologii nazistowskiej. Brzmi to dość kontrowersyjnie, lecz przemyślenia i opinie bohaterów filmu zmuszają do refleksji i zastanowienia nad problematyką zawartą w filmie.
Ostatnio edytowane przez Nordbard ; 27-03-10 o 22:38
|
|
|
29-08-09, 10:23
|
|
|
Senior Member
Rozdane podziękowania: 18
|
-Leon Zawodowiec (1994)
-Forrest gump (1994)
-Taxi I , II
-bumer (2003)
-9 kompania (2005)
|
|
|
29-08-09, 16:38
|
|
|
Senior Member
Rozdane podziękowania: 23
|
Trylogia Matrix (99-03) Pomimo że SF to i tak uważam że poruszany problem w tym filmie jest realny,że człowiek gubi się i zapomina o swojej wartości którą "oddaje" maszynom.Jeszcze ze 100 lat i maszyny nas całkiem wyprą z pracy... Oprócz tego ukazuje wspaniały motyw miłości pokazujący,że nawet największa miłość zwycięży,ale nawet kosztem śmierci...
|
|
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|