Od dłuższego czasu poszukuję odpowiedniego antywirusa, który byłby szybki i nie zamulał kompa. Posiadam blueconnect'a w sieci ERA. G Data jest dobra ale za dużo pobiera danych i zwalnia kompa; KIS 2009 wpuścił mi jakiegoś wirusa i długo się aktualizował po zainstalowaniu; F-Secure Internet Security 2009 zwalniał kompa; BitDiffender to samo; McAffee Internet Security anuluje pobieranie wszystkiego gdy zacznie się aktualizować. A jak wygląda sprawa z AcraVir, AVG AntiVirus i Internet Security, Avirą, Outpostem, Pandą, Nortonem Internet Security 2009, NODem? Jednym słowem antiwirus, który zwalcza wszystko co możliwe i nie zamula kompa przy bezprzewodowym necie.
A próbowałeś zainstalować Avira Antivir Personal?? Ja go używam i nie narzekam. Jest darmowy, owszem pare sekund się włącza przy starcie systemu ale później jest tak jakby go wogóle nie było. Osobiście polecam, wypróbuj sobie.
Zdecydowanie Avast i tylko Avast. Miałem już chyba wszystkie antywirusy a 3 dni temu wgralem Avasta który od razu na skanowaniu wykrył mi 3 trojany.Ani kaspersky ani nod 32 tego nie wykryły.Polecam avast.Pozdrawiam
A ja bym był za Eset Smart Security (Nod32) żaden Avast. Druga sprawa musisz wiedzieć że abyś miał jak najbardziej zabezpieczony komp to niestety żaden antywirus jako samodzielna jednostka cię nie uchroni, jeśli chodzi o wirusy to jak najbardziej będzie chroniło ale przecież w necie jak każdy wie są nie tylko wirusy i aby się uchronić trzeba stosować jeszcze szereg innych zabezpieczeń które będą wyłapywały zagrożenia. Eset Smart Security jest to dość duże zabezpieczenie ale... niestety też nie wszystko wyłapuje gdyż ten program jest przede wszystkim antywirusem, podobnie jak Kaspersky Internet Security 2009 (co bardzo sobie go cenię bo i sam używam jak i Noda też używam na innym sprzęcie). Nod działa pod względem obciążalności systemu bardzo podobnie jak Avast - Kaspersky jest trochę cięższy.
Co do programów które bym dodatkowo polecił do Noda jak i Kaspersky:
Spy Emergency 2008 - zainstaluj dopiero po zainstalowaniu antywirusa,
Ad-aware Professional 1.06 - skanować od czasu do czasu (działa w trybie offline) - wersja 2007 jes do bani :)
Warto jeszcze mieć EasyCleaner do przeczyszczenia rejestru.
Od czasu do czasu też warto przeskanować (jeśli się coś podejrzanego dzieje) Combofix'em - tylko wyłącz ochronę antywirusową bo się mogą gryźć.
Milus382 otrzymał podziękowania za ten przydatny post od:
Ja osobiście nie polecam Avasta bo on lubi sobie "zmyślić" wirusy. Jest troszeczkę "przewrażliwiony" i np. cracki uważa za wirusy/trojany tylko dlatego, że ingerują w oryginalny program. Polecam Nod32/ ESET Smart Security. Jak chcesz dobrego antywira to w gazecie PC World Computer z 12/08 był dawany darmowy Kaspersky z licencją na pół roku. Załatw sobie od kogoś i już :)
sam antywirus nigdy nie jest dobry - nawet kaspersky 2009 ma dziury jak dodasz Ad-Aware lub Spybot to może troche wolniej odpali komp. ale masz wieksza pewność ze czegoś nie załapiesz ---- bo jeszcze nie ma antywirusa co chroni w 100% i nigdy nie będzie ---powodzenia
Ja polecam darmowy COMODO Internet Security. Jest rewelacyjny Jeśli angielski nie sprawia Ci problemów to jak najbardziej tak. Używam go od dawna i kompik czyściutki aż miło
Zdecydowanie NOD,montowałem na kilkunastu komputerach i jeszcze nic nie wpuścił,dorzucasz mu jeszcze sunbelt kpf i masz wszystko w...zupieNajnowsza wersja ma też antyspyware.Naprawdę polecam,szczególnie jak RAM na wagę złota...
Na pewno daruj sobie Avire, ja takową miałem i po jakiś 10 dniach nic nie mogłem zainstalować ani odinstalować bo wpuściła mi trojana i robaka.
No zakończyłem formatem.
Teraz mam Nod32 i nie ma takowych problemów polecam Noda,
Witaj na Sdcv.pl! - Najlepszym forum komputerowym! Zarejestruj się, a gdy tylko aktywujesz swoje konto, będziesz miał(a) pełny dostęp do zawartości forum!
Nowe znajomości i ciekawe dyskusje, są na wyciągnięcie ręki !