02-09-09, 18:52
|
|
|
V.I.P_sDcv
|
Odp: co kupić?
Cytat:
Napisał szakal1211
laptop pewnie ma Wi Fi wiec potrzebujesz Router ! Komputery stacjonarne mozesz polaczyc z routerem przez kabel ( mniejszy koszt niz Karta sieciowa )
Karta to jakies 200 zl a musialbys kupic dwie na dwa kompy
Kabel w najgorszym 50zl
Czyli Router dwa kable ( router komputer ) i to wszystko
+ konfiguracja 
|
Cytat:
Napisał qmol
tak tylko jaki ten router chodzi mi o model bo on musi odbierać i nadawać wi-fi
|
Budowa porządnie działającej sieci WiFi rozdzielanej na kilka komputerów nie jest taka prosta. Chyba że się tak wydaje...
Można kupić router Ovislink WL-5460AP ma AP i 2 porty RJ-45 więc można podłączyć dwa stacjonarne komputery, uruchomić to w trybach WISP+Universal Repeater ale takie rozwiązanie jest nieprofesjonalne, problemowe, i w ogóle. Ponadto nie wiadomo co na to dostawca powie. Ten tryb przeważnie kiepsko i problemowo działa, a to że komuś się udało to oznacza że miał po prostu szczęście i ma dość specyficzne warunki. Jak chcemy mieć wifi w domu to przydałoby się kupić AP i router, opłacalność, sam nie wiem...
Można spróbować z tym Ovislinkiem widziałem na Allegro poniżej 14o zł kable są po ~1 zł za metr [można znaleźć taniej np 5 czy 6 metrowy z końcówkami].
Miałem internet radiowy i adres karty WiFi był przypisany, trzeba by sobie z tym poradzić, oraz sprawdzić w umowie czy można rozdzielać sygnał, jeśli nie to trzeba się dogadać, jeśli nic o tym nie ma to można spróbować.
|
|
|