[Rewelacyjna dieta - Zrzuć zbędne kg!]

Wróć   Forum komputerowe > Modding & OC & Hack... > Tunning pc

Tunning pc porady, dyskusja, pomoc

Odpowiedz

LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 09-04-09, 13:05   #1
Trial Member

Rozdane podziękowania: 2
Podziękowano mu 0 razy
Siła reputacji: 0
Reputacja: 5
Domyślnie boczna klapa

Witam , chciałbym się dowiedzieć czy po ściągnięciu bocznej obudowy temp będzie mniejsza ? Kiedyś czytałem coś o tym już dokładnie nie pamiętam ale pisali tam ,że po otwaciu bocznej klapy komp miał większą temp... i nie bylo dobrej cylkulacji powietrza... co radzicie ? zostawić klape zamkniętą ? czy otwierać ją chociaż wieczorami bo przy 11 godzinnej pracy niemoge wytrzymać wiatraczki prawie ,że piszczą.... normalnie straszny hałas a kompa mam ok 3 lat...
pawek456 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
boczna klapa
stare 09-04-09, 13:05   #1,5
Pani Kontekstowa
Ślicznotka

Zarejestrowana: Jun 2007
Podziękowała: 15
Otrzymanych podziękowań: 89
Siła reputacji: 10
Punkty reputacji: 205
Domyślnie boczna klapa

Pani Kontekstowa jest teraz aktywna  
stare 09-04-09, 15:42   #2
..:: Member ::..

Rozdane podziękowania: 54
Podziękowano mu 14 razy
Siła reputacji: 17
Reputacja: 6
Domyślnie Odp: boczna klapa

najlepiej miec ja zamknieta (lepiej sie komp przewiewa) ale jesli musisz wylanczac wiatraki to ja otwórz
jesli pomoglem nacisnij thanks
mi90mi2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
mi90mi2 otrzymał podziękowania za ten przydatny post od:
pawek456 (09-04-09)
stare 09-04-09, 20:30   #3
Senior Member

Rozdane podziękowania: 18
Podziękowano mu 21 razy
Siła reputacji: 18
Reputacja: 34

Napisze tak przy zamnkinetej obudowie temp karty graficznej byla o wiele wyzsza (dodam ze miala wiatraczki) a temp. cpu to roznica paru stopni tak wiec ja polecam zdjac bok obudowy ja tak mam i jest OK.
Szuwax88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Szuwax88 otrzymał podziękowania za ten przydatny post od:
pawek456 (10-04-09)
stare 04-10-09, 16:18   #4
Senior Member

Rozdane podziękowania: 3
Podziękowano mu 42 razy
Siła reputacji: 26
Reputacja: 215

Ilu użytkowników tyle zdań : proponuję nie zdejmować bocznej obudowy , zamontować wentylator w przedniej części obudowy na dole oraz z tyłu pod zasilaczem . Żeby wentylatory nie stykały się bezpośrednio z blachą wystarczy podłożyć małe uszczelki gumowe , w ten sposób wyeliminujesz drgania przenoszone z wentylka na obudowę ( cisza !!!)
wojo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-11-09, 17:01   #5
Junior Member

Rozdane podziękowania: 2
Podziękowano mu 5 razy
Siła reputacji: 10
Reputacja: 104

Ja od 3 lat mam zdjętą boczną obudowę i nie narzekam... :p komp mi chodzi czasem po 4-5 dni a mam standardowe chłodzenie - wiatrak do cpu, radiator na grafie. Co prawda w tego typu rozwiązaniu trzeba pamiętać o częstym czyszczeniu... - kurz itp :p
Za jakiś czas będę odnawiał komputer i wybiorę rozwiązanie podobne jak napisał Wojo, ponieważ jest ono najlepsze xD lepiej dodać te kilka zł na dodatkowe wiatraki itp. niż męczyć się z ciągłym czyszczeniem części, lub (w moim przypadku) strachem że kot wejdzie mi w wentylator ale nvm. komputer powinien być tak chłodzony żeby mógł działać 24/7 moim zdaniem, dlatego jeśli masz możliwość to proponuję wodne chłodzenie lub dużą ilość wiatraków (standardowo + 2 w obudowie - góra/przód/bok).
Quelledon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-11-09, 10:37   #6
..:: Junior Member ::..

Rozdane podziękowania: 13
Podziękowano mu 4 razy
Siła reputacji: 14
Reputacja: 12

Jak nie masz psa czy młodszego rodzeństwa to zdejmuj klapę ja tak już długi czas mam
jan0121 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-11-09, 12:24   #7
V.I.P_sDcv

Rozdane podziękowania: 15
Podziękowano mu 218 razy
Siła reputacji: 58
Reputacja: 1234

Awards Showcase

Pozwolę sobie napisać kilka zdań odnośnie używania kompletnej obudowy, które należy ocenić różnorako:
  • emisja promieniowania - zakłócenia, główne żródło zasilacz,
  • nadmierne zakurzenie,
  • zwiększony hałas,
  • zagrożenie mechanicznego uszkodzenia podzespołów,
  • trudność w kontrolowanym przepływie powietrza,

Komputer ma metalową obudowę głównie po to by służyła jako ekran niwelujący zakłócenia czy promieniowanie wydzielane przez komputer [ w sumie nawet telefony komórkowe mogą być szkodliwe]. Badanie na spełnienie dopuszczalnych norm jest robione przy kompletnej obudowie, nawet ze śledziami. Tak samo na spełnienie wymogów/certyfikatów bezpieczeństwa. Najbardziej popularne oznaczenia bezpieczeństwa to znak UL, znak GS, TÜV, NEMKO, SEMKO, DEMKO, FIMKO, CCC, CSA, VDE, GOST R i BSMI. Oznaczenia dotyczące kompatybilności elektromagnetycznej to znak CE, FCC i C-Tick. Oznaczenie CE jest wymagane dla zasilaczy sprzedawanych w Europie i Indiach. Zanim ktoś mnie wyśmieje sugeruję zapoznać się z problemem.

Na temat nadmiernego zakurzenia czy wzrostu hałasu nie będę się rozwodził.

Jeśli mamy zwierzęta domowe, małe dzieci - niekoniecznie swoje, wystarczą goście - to trzeba bardzo uważać.

Najlepszym i profesjonalnym rozwiązaniem - zresztą tanim jak barszcz - jeszt zastosowanie 92-120 mm wentylatora nadmuchowego z przodu obudowy. Zastosowanie wentylatora\wentylatorów wyciągowych z tyłu obudowy 1-2 szt 80-120 mm. Wentylatory lepiej kupić przyzwoite i dość wolnoobrotowe. Cisza, odpowiednia temperatura i profesjonalizm.

Sam też używałem kompa ze zdemontowaną klapą, ale jak chodzi o wygodę to średnio się sprawdza.
Obecnie mam obudowę Chieftec wentylator 120 z przodu i 92 z tyłu, oraz 120 mm w zasilaczu, do tego pasywne chłodzenie GPU. Cisza, spokój, chłód.
dm33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
boczna, klapa

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania